"ישראל היא מדינה ריבונית האחראית קודם כל לדאוג לאזרחיה והיא תנצל כל מי שאינו אזרח כאשר יופיעו צורך או הזדמנות, בין אם יהיה זה ג'ונתן פולארד האמריקאי, יהודי צרפת הסובלים מאנטישמיות או אמריקאים המבקרים את מדיניותו של הנשיא אובמה."
שי פרנקלין (Shai Franklin), מנכ"ל חברת הייעוץ Your Global Strategy ועמית בכיר ב-Institute on Religion and Public Policy.
איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?
"היא יסוד מכריע בהתגלמות הזהות היהודית של ימינו."
האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?
"חלק גדול מן הקריירה שלי הוכתב על ידי מחויבות זו, אף כי בשנים האחרונות נראה כי רק תמיכה מצד אחד של המפה הפוליטית נחשבת ללגיטימי או פרודוקטיבי- אירוני שמישהו מחשיב חשיבה קבוצתית ושיתוף פעולה כלא פרודוקטיבי."
האם אתה משייך את עצמך לזרם דתי מסוים? מהי עמדתך בנוגע לדומיננטיות של הזרם האורתודוכסי בממסד הדתי בישראל?
"אורתודוכסי מודרני, על אף שהייצוג הרשמי של הזרם האורתודוכסי הפך מקור לבושה ואי נוחות הולכת וגוברת ברמות רבות – החל מפרשות שחיתות ועד לקיצוניות ציונית וכל מה שביניהם. הדומיננטיות האותודוכסית בישראל הרחיקה דורות של יהודים, אשר ללא זאת היו אוהדים לישראל ובכך נהרסה האפשרות ליצירת אחדות יהודית אמיתית."
האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?
"אני חש אחריות מוסרית לעשות את המיטב להשפיע לטובה על הרוח הישראלית, אבל אני כבר אינני תומך באופן אוטומטי בכל מהלך שישראל נוקטת בו. ישראל היא מדינה אמיתית וריבונית והדבר האחרון לו היא זקוקה הוא יחס מגונן ופטרוני מצד יהודי ארה"ב."
להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?
"ישנו מימד של ענווה אינטלקטואלית הנובעת באופן מובנה מהחיים בתפוצות. בישראל הענווה הזו מתפרשת לרוב כחולשה או נאיביות. המנטליות המכונה ככינוי גנאי בתואר -'גלותית' קיימת בקרב ישראלים גאים באותה מידה שהיא מתקיימת בתפוצות, ההבדל הוא שאנחנו מודעים אליה ולוקחים על כך אחריות."
כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?
"היא משתנה ומתקדמת, אבל בסופו של דבר ישראל היא מדינה ריבונית האחראית קודם כל לדאוג לאזרחיה והיא תנצל כל מי שאינו אזרח כאשר יופיעו צורך או הזדמנות, בין אם יהיה זה ג'ונתן פולארד האמריקאי, יהודי צרפת הסובלים מאנטישמיות או אמריקאים המבקרים את מדיניותו של הנשיא אובמה. אספקט נוסף: כשם שמדיניותה של ארה"ב במזרח התיכון מגובשת במקורה במידה רבה על בסיס שיקולי מדיניות פנים, כך גם מדיניות החוץ של ישראל, מוכתבת, במיוחד בעת האחרונה, על ידי סוגיות פוליטיות פנימיות."
להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?
"ישראל ללא ספק מאמצת את המחויבות הזו כזכות, לעתים ללא התחשבות במקרים בהם היא אינה מתאימה. המחויבות הראשונה של ישראל תהיה וצריכה להיות קודם כל לאזרחיה שלה, בלי קשר לכמה היא מעמידה פנים כי המצב אחר."
האם ביקרת אי פעם בישראל? כיצד תסכם את רשמייך מן המציאות הישראלית?
"חייתי בישראל במשך תקופות שונות בחיי ונטמעתי בה ללא מאמץ ועדיין במהות אני עדיין ותמיד אהיה בעל מנטליות אמריקאית."
האם תוכל לספר מעט על הקהילה היהודית בעירך? האם מתקיימת בה פעילות מאורגנת?
"היא מגוונת ומאוחדת ועם זאת נבדלת על בסיס גיאוגרפיה, זרם דתי, בית ספר או מחנה קיץ. הנחת היסוד המתקיימת בה היא כי ביקורת על הימין הפוליטי בישראל היא שוות ערך לביקורת על ישראל."